Foto: Which way? Alice in Wonderland, 1951

Links ligt het pad dat je kentRechts is de weg onbestemd Links, rechts, links, rechts Je had het hier goedmaar liep weg Links, rechts, links, rechts Je had het links goed, maar ging rechtsGing rechts omdat je dat nog niet kent links, rechts, links

Een-twee-in-de-maat marcheer jij als de beste in vaste patronen. Je leerde de gebaande paden kennen, het bureaucratendoolhof te voorspellen en kwam zo zonder kleerscheuren of confrontaties gegarandeerd tot prima prestaties. En het elke keer prima doen, is toch genoeg? Ja hoor. Voor vandaag. Maar hoe zit het met morgen: neem je ook dan genoegen met genoeg?

Ja? Nogmaals: prima. Vooral zo doorgaan.
Nee? Dan is er een andere weg voor jou weggelegd.

Attentie: Er is geen garantie dat die andere weg leidt tot succes. Maar betekent dat dan direct dat die weg dus niet de juiste is? Misschien lijkt dat pad niet zo gebaand en uitgestreken als je had gehoopt, maar wen er maar aan – alleen als je comfortabel wordt met het maken van oncomfortabele keuzes, kun je systemen hervormen.

Het is een magische weg die zich alleen toont, als je kritiek duldt en je angsten erkent. Dus trek je harnas aan, zwaard in de hand: we gaan die draken van critici verslaan! Kun jij dat wel aan? JA. Want jouw sterkte wordt niet bepaald door hoeveel druk je kan verduren. Het is zelfs precies het tegenovergestelde. Zoals zoveel dingen: prioriteiten die ondersteboven zitten, goede ideeën die alleen in het hoofd afspelen. Je gaat ze op deze weg binnenstebuiten keren en laat ze ruimte innemen. Dat is best spannend, in een wereld waar uitdijen niet aantrekkelijk is. Dat is best eng, in een wereld die emotie dramatisch vindt. In een wereld die zegt: “Bij twijfel, niet spreken”. Een tegengeluid? “Pfff, doe niet zo overdreven”.

Maar,
doe het maar toch.

Laat je ideeën maar uitdijen en dramatisch of overdreven zijn… Wat houd je tegen? Als we blijven doen wat we altijd al deden, krijgen we wat we altijd al kregen. Als je gaat staan voor verandering, kom je pas echt in beweging: het is klaar met marcheren op de plaats. En daar sta je niet alleen in. Als jij dit pad durft te nemen, zijn er gelijkgestemden.

Links van je, rechts van je.