Wat is een “conceptueel copywriter”?

Wat is een “conceptueel copywriter”?

Wat is een “conceptueel copywriter”?

Ik noem mezelf een conceptueel copywriter.

En tja, daar heb je weer eens dat vage woord: “conceptueel”. Ik hoor je denken: “Milou, je wil me dus vertellen dat we naast concept stores, concept food en al die andere concepts, nu ook concept copywriters hebben?” Rustig, rustig, ik hoor je zuchten, maar ik kan het verhelderen!

Kalm aan en lees dit maar:

→ Een conceptueel copywriter is een creatief copywriter/tekstschrijver. Zij zijn van begin af aan betrokken in de creatie van (het tekstuele onderdeel) van een project – van opbouw tot uitvoering.

Maar, hoe weet jij of je een conceptueel copywriter nodig hebt voor jouw project? Dat ga ik hier voor je uitleggen. Alvast een heads up: het woord “concept” is toch wel erg belangrijk (en helemaal niet zó vaag).

Wat is het verschil met een traditioneel copywriter?

Een conceptueel copywriter werkt anders dan een traditioneel copywriter/tekstschrijver. Wanneer je een traditioneel copywriter inschakelt, moet de opdracht die zij krijgen helder zijn. Jij als opdrachtgever moet dus al weten wat je wil, zoals:

• Waar moet de tekst over gaan?
• Wat wil je met de tekst bereiken?
• Wie wil je met de tekst bereiken?
• Wat wordt de tone of voice?
• Hoeveel woorden moet de tekst bevatten?
• Op welke platformen wordt de tekst geplaatst (web, social, drukwerk)?

Vervolgens kan de copywriter aan de slag.

Een conceptueel copywriter wil bovenstaande allemaal nog helemaal niet van je weten.

Zij starten totaal anders. Namelijk, met niks. Of alleen een vaag idee. De conceptueel copywriter gaat ervan uit dat jij maar een beetje weet wat je wil, of zelfs helemaal niet.

Met de conceptueel copywriter start je als het ideëenvel nog onaangeraakt en helemaal wit is. Met de conceptueel copywriter zet je eerst het concept neer waar jouw website, social media, promotievideo, nieuwsbrief en andere uitingen op gebouwd gaan worden. (Hoe dit concept eruit ziet, lees je in de volgende alinea.)

De conceptueel copywriter zit ik dan ook idealiter een keer met jou (de opdrachtgever) én de (grafisch) designer, fotograaf of videograaf om tafel, zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan en samen ideeën kunnen worden uitgewisseld.

En, valt je iets op?
De conceptueel copywriter schakel je dus in aan het BEGIN van jouw project. Niet aan het eind. Nóóit aan het eind.

Afbeelding 1.

De video voor Nicks Geen Marketing is een voorbeeld van conceptueel copywriting. In mijn Spiegelschrift zie je hier meer voorbeelden van.

Wanneer heb jij een conceptueel copywriter nodig?

Je schakelt een conceptueel copywriter in, wanneer jij op een sterke/beklijvende/creatieve manier een verhaal/boodschap/identiteit wil overbrengen. Dit kan bijvoorbeeld op jouw website, in de vorm van een (socialmedia)campagne of video.

En dat begint toch echt met het neerzetten van een concept.

Het neerzetten van dat concept, doen we door met elkaar in gesprek te gaan. Ik kom erachter wie je bent, wat je doet bewegen, wat je wil neerzetten, wie je wil aantrekken en kom met deze informatie tot een kerngedachte. Deze kan ik direct verwoorden naar het product dat jij zoekt (website, campagne, video), of eerst in een Merkmanifest.

Wat is een Merkmanifest?

“Met een manifest laat je jouw merk beleven en zet je de basis voor jouw beeldtaal — al jouw online en offline uitingen, die in één lijn verschijnen. Het manifest draagt jouw identiteit uit, die niet eenzijdig is, maar verweven met: jouw visie en missie, jouw doelgroep en jullie gedeelde waarden.”

Aldus ikzelf op de pagina op deze website over het Merkmanifest →

Afbeelding 2 en 3.

Onder meer voor IJzer Advocaten en Whizpr schreef ik een Merkmanifest. Bekijk er meer in mijn Portfolio →

Maar goed,
is een conceptueel copywriter wat jij zoekt?

Laat het me weten! Zoals gezegd: ik hoef nog niet precies te weten wat je zoekt, want dat gaan we samen uitvogelen. Wel is het handig als je mij in een mailtje alvast kan vertellen:

• wie je bent
• hoe je bij mij terecht bent gekomen
• waarom je denkt dat ik je kan helpen

Dan heb ik een beginpunt en bel ik je zo snel mogelijk terug.

Hier kun je jouw mail naar sturen: hallo@bureauburo.com.
En met dit telefoonnummer bel ik je terug: 06-25328373

Back To Top